Een ongeïnspireerd publiek voorkomen met een aantrekkelijke praatplaat.

Praatplaat: een aantrekkelijk visueel verhaal

Een praatplaat is een plaat die je gebruikt ter ondersteuning van een gesprek of verhaal. Je kunt dit zien als een levendige infographic, waarbij meer nadruk ligt op beleving en verbeelding. Door je publiek (live of online) aan de hand van een visueel aantrekkelijke plaat mee te nemen in wat je te vertellen hebt, zorg je ervoor dat de inhoud wordt gekoppeld aan beeld. Onze hersenen zijn dol op beelden en onthouden visuele informatie veel makkelijker, beter en langer dan tekst. Zeker als je erbij vertelt.

Het fijne van een praatplaat is dat hij met én voor jou wordt gemaakt en dus precies past. Vind je dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een praatplaat op maat.  

Beleid en visie zijn lastig over te brengen

Je kent het wel, je hebt beloofd om iets te bespreken. De visie voor het komende jaar, de veranderingen in het beleid, de aanbevelingen na onderzoek, het verbetertraject dat iemand nodig heeft, de resultaten van de afgelopen tijd. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen maar niet altijd even makkelijk over te brengen op je publiek.

Je denkt terug aan vorige keren; je deed je best op een presentatie. Het hele verhaal stond erin, je had zelfs plaatjes van internet geplukt om de boel op te leuken. En toch had je na afloop niet het gevoel dat je boodschap was aangekomen. Na een paar dagen merkte je ook dat er te weinig van was blijven hangen bij je publiek. Pff, dat moet echt anders.

Je hebt het beloofd en je wilt het goed doen, maar hoe dan? Eerst maar eens op een rijtje zetten wat je dan anders wilt:

  • Je wilt zelf lekker in je verhaal zitten en het makkelijk vertellen.
  • Je wilt dat je publiek geboeid naar je luistert.
  • Je wilt dat je boodschap blijft hangen en liever nog dat je publiek na afloop in gesprek gaat.

Waar je, misschien ongemerkt, tegenaan loopt is dat niet iedereen snapt wat de bedoeling van je verhaal is, in welke context het moet worden geplaatst. Ook kan niet iedereen mee in het verhaal en dat kan veel oorzaken hebben. Een slechte nacht en daardoor weinig concentratie, te veel onbekende termen of gewoon ingewikkeld en geen vragen durven stellen, te hoge werkdruk en dus liever de mail bekijken dan luisteren en ga zo maar door. Misschien zit je zo in de inhoud dat je veel jargon gebruikt in je presentatie, of voorbij gaat aan het perspectief van de ander. Het kan allemaal.

Het kan echt anders. Een praatplaat is een ideaal middel voor jou. We nemen vooraf een paar belangrijke zaken samen door.

Doel van je presentatie

Waarom en hoe wil je de plaat inzetten? Je hebt een opdracht gekregen of aangenomen en hebt dus een verhaal. Wat is het doel? Wat maakt de boodschap belangrijk? Wat wil jij of de organisatie ermee bereiken? Hoe ga je het verhaal vertellen, in groepsverband, één op één, live met een poster, digitaal met een bijbehorende tekst?

Doelgroep van je boodschap

Wie is je publiek? Wat betekent de persoon of de groep voor je organisatie? Hoe verhouden zij zich tot het onderwerp? Waarom is het voor hen van belang? Wat betekent het in de praktijk voor hun werk?

 

Heldere en aansprekende boodschap

Wat wil je vertellen? Wil je met je boodschap je publiek overtuigen, informeren, helderheid of richting geven of gewoon informeren? Wat moet de plaat bij je publiek oproepen? Wanneer ben je tevreden?

Een visueel verhaal met tekeningen op maat

Doel, doelgroep en boodschap zijn nu helder. Voor ons zijn dit de elementen die de beleving en verbeelding in de praatplaat bepalen. Het gesprek hierover zorgt ervoor dat we een glashelder beeld hebben van wat jij nodig hebt. Natuurlijk zijn we óók benieuwd welke beelden je zelf hebt. Maar geen nood, als je nog niets voor je ziet, helpen wij jou op weg door eerst een schets te maken. Die bespreken we, zodat we op één lijn zitten over beeld en inhoud.

En dit alles om een plaat te maken waarmee jij gepassioneerd je verhaal kunt vertellen, je publiek kunt meenemen in waar je heen wilt en je boodschap helder en inspirerend kunt overbrengen zodat je publiek ook mee wil.

Hebben de vragen je aan het denken gezet over jouw komende presentatie? Ben je enthousiast geworden en zie je hoe je met een praatplaat je collega’s sneller kunt betrekken bij je verhaal? Heb je een tof idee dat je niet hebt teruggelezen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden ervoor?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee of een praatplaat voor jou de meest passende oplossing is. En wie weet… spreken we binnenkort tot elkaars verbeelding! 

Team sessie om de boodschap te verhelderen

Tijdens het ontwikkelen van praatplaten of getekende presentaties, merken we vaak dat opdrachtgevers moeite hebben om hun boodschap helder te verwoorden.
Het voegt – naar aanloop van een praatplaat- heel veel waarde toe om te starten met een live (of online) sessie, waarin de tekenaar het verhaal achter de plaat met een kleine groep gaat verhelderen. De tekenaar gebruikt hierbij visuele werkvormen om snel met jullie tot de kern te komen.

Sessie op een verrassende locatie

Wil je met je team een brainstormsessie of presentatie van de praatplaat ervaren in een ‘anders dan anders vergaderruimte’? In het centrum van Den Haag hebben wij ons Huis van Verbeelding. Een frisse en kleurige ruimte, speciaal voor mensen die in een uitnodigende omgeving aan de slag willen. De ruimte is ook beschikbaar voor onze trainingen. Als je een training boekt kun je met een aantrekkelijke korting gebruik maken van deze creatieve ruimte met goede koffie.